Правилно регулиране на седалката

2019/04 – ПРАВИЛНАТА СТОЙКА ПРИ ШОФИРАНЕ Е ВАЖНА ЗА ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА

1. Притиснете долната част на гърба към облегалката. Седалката трябва да е нагласена така, че коленете да останат леко сгънати, когато педалът е натиснат докрай.

2. Облегнете раменете си възможно най-много. Нагласете наклона на облегалката така, че да може лесно да стигате волана с леко свити лакти.

3. Нагласете височината на седалката възможно най-високо според Вас. Това осигурява безпроблемно да виждате на всички страни, както и уредите на таблото.

4. Нагласете наклона на седалката така, че лесно да можете да натиснете педалите докрай. Бедрата стоят на седалката без да упражняват натиск.

5. Регулирайте възглавницата така, че да стига почти до коленете. Златното правило – един-два пръста разстояние между края на седалката и сгъвката на коленете.

6. Лумбалната поддръжка е правилно нагласена, ако тя подпира поясната част на гърба в естествената Ви позиция.

7. Страничните възглавници трябва да са нагласени така, че горната част на тялото да се чувства удобно без да е ограничена в движенията.

8. Ако е възможно, нагласете горната част на задглавника на височината на главата. Разстоянието до главата трябва да е около 2 см.