Правилно регулиране на седалката

2019/04 – ПРАВИЛНАТА СТОЙКА ПРИ ШОФИРАНЕ Е ВАЖНА ЗА ЗДРАВЕТО И БЕЗОПАСНОСТТА

1. Притиснете долната част на гърба към облегалката. Седалката трябва да е регулирана така, че коленете да останат леко сгънати, когато педалът е натиснат докрай.

2. Облегнете раменете си възможно най-много. Регулирайте наклона на облегалката така, че да може лесно да стигате волана с леко свити лакти.

3. Регулирайте височината на седалката възможно най-високо според Вас. Това осигурява безпроблемно да виждате на всички страни, както и да следите уредите на таблото.

4. Регулирайте наклона на седалката така, че лесно да можете да натиснете педалите докрай. Правилната стойка е бедрата да стоят на седалката без да упражняват натиск.

5. Регулирайте възглавницата така, че да стига почти до коленете. Златното правило – един-два пръста разстояние между края на седалката и сгъвката на коленете.

6. Лумбалната поддръжка е правилно регулирана, ако тя подпира поясната част на гърба в естествената Ви позиция.

7. Страничните възглавници трябва да са регулирани така, че горната част на тялото да се чувства удобно без да е ограничена в движенията.

8. Ако е възможно, нагласете горната част на задглавника на височината на главата. При правилно регулиране разстоянието до главата трябва да е около 2 см.