Историята – от майстор на седла до играч на световната сцена

Производителят на седалки RECARO отпразнува 110-ия си рожден ден през април 2016 година.

Историята на успеха на настоящата компания RECARO започва през 1906 г. в Щутгарт. Вилхелм Рьотер, 32-годишен майстор на седла основава компанията „Stuttgarter Carosserie- u. Radfabrik“. Рьотер бързо си спечелил добро име в многообещаващата автомобилна индустрия, която била позиционирана предимно в Щутгарт: Bosch, Maybach и Daimler са големите имена, които са написали историята и положили основите на тази индустрия в Щутгарт. Дейността на майстор тапицера процъфтява, и през 1910, фирмата се подписва с името: „Stuttgarter Karosseriewerk Reutter & Co“ (Щутгартска Фабрика за коли на Рьотер & Ко.). Младият майстор бил отворен за новата индустрия. През 1912 г., в работилницата била произведена и патентована от Рьотер реформирана кола, която по-късно е наречена Кабриолет. Построеният от Рьотер прототип на VW Beetle бил притежание на професор Фердинанд Порше. Освен това, след войната, компаниите на Порше и Рьотер работили в тясно сътрудничество. Компанията за коли станала известна по целия свят с Porsche 356. Рьотер бил също активен в работата си с BMW и Германските пощи.

Основите на настоящата компанията са поставени през 1963 г., тъй като RECARO се оформя като игра на думи – RЕutter и CAROsserien. Първата RECARO спортна седалка е представена през 1965 г. и компанията бързо става призната марка в моторните състезания. От тясното и все по-интензивно сътрудничество с университети и специализирани лекари, RECARO е събрала запас от знания и опит, които правят компанията наистина уникална в световен мащаб. RECARO е отговорила на въпросите:
„Как трябва да седят хората?“ и „Каква е правилната поддръжка на тялото в автомобила?“

RECARO се е установила като партньор в автомобилната индустрия, който отговаря на най-високите изисквания, и който продължава да създава автомобилни седалки чрез революционни нововъведения. Днес RECARO е изключителен доставчик за топ моделите на Porsche, Aston Martin, Ferrari, Lamborghini, Audi, Opel, Ford и Volkswagen. Хибридната лека седалка, разработена от RECARO бе приета в серийното производство за VW Golf R 32 и Audi RS 4 и много други.

1906 – Вилхелм Рьотер, майстор на тапицерии, основава компанията „Stuttgarter Carosserie- u. Radfabrik“

1920-1930 – фирмата произвежда каросерии и аксесоари за интериора на всички големи автомобилни компании. Прототипите на Volkswagen също се произвеждат от Reutter от името на студиото за дизайн на Porsche.

1950 – автомобилните каросерии, вътрешното обзавеждане и седалките за Porsche 356 влизат в производството на Reutter в Щутгарт, Германия. До 1965 г. Рьотер е построил около 60 000 автомобила.

1952 – Разработват се и влизат в производство механизми за седалки за много от производителите на автомобили – Opel, Mercedes-Benz, Porsche и Volkswagen.

1963 – продажба на фабриката на Reutter на Porsche. RECARO се обособява като производител на седалки за автомобили първоначално само за Porsche.

1965 – представена е първата в света спортна седалка за автомобили, характеризираща се с революционна тапицерия от пяна и отличителни странични опори.

1967 – “RECARO shell seat” – първата седалка „корито“ поставяща нови стандарти за безопасност и лекота, с опции за регулиране и тапицерия от пяна.

1969 – Моделът от 1965 получва името “RECARO Idealsitz”. Регистрирана е търговската марка RECARO, която остава непроменена и до днес.

1971 – RECARO представя първата в света седалка с вграден колан.

1973 – RECARO е първият производител, който предлага седалка с конструкция и тапицерия предпазваща от изплъзване под коланите при инцидент. Премиера на модела с удължаваща се седалка за по-високи шофьори.

2010 – RECARO представя Pro Racer Ultima 1.0 – първата рейсинг седалка в съответствие с новия FIA стандарт 8862-2009 – даващ 10 годишна хомологация на седалката.